EXPO

Expositie En zo is het gekomen...

Tekeningen, aquarellen en schilderijen

WANNEER: 4 april t/m 31 oktober 2024
LOCATIE: Nettenpakhuis - Bernissedijk 24, Zwartewaal.
ALLE WERKEN ZIJN TE KOOP

"Impressie van de ontwikkelingen in onze naaste omgeving vanaf de perioden voor en gelijk na de 2e wereldoorlog".

Benodigde veranderingen in verband met industrialisering en de uitbreidingen van havens.

Consequenties

Voor de 2e wereldoorlog:

Het dorp Pernis. Verlies van div. stukken grondgebied zoals Vondelingenplaat / Smallant/Madroel. En de vestiging van de eerste Petro chemisch industrie in ons land (Shell Pernis). Maar ook aanleg van havens: 1e en 2e Petroleumhaven e.d.

Na de 2e wereldoorlog:

In 1947 – werd besloten tot verdere uitbreidingen van gebieden; geschikt maken voor de nieuwe ontwikkelingen van petrochemische industrie en ook andere bederijfstakken. Met ook de consequenties v.w.b. uitbreiding van het wegennet, zoals de aanleg van 1e en 2e Benelux tunnel en daarbij dus ook weer verlies van grondgebied voor het dorp Pernis en Hoogvliet (stukken van Oudeland). Maar ook het volledig verdwijnen van: Blankenburg, Nieuwersluis en het natuurgebied De Beer. Hier kwamen de gebieden – eerst Botlek – en aansluitend het Europoort gebied.

Door de grote toename van "vrachtverkeer over water" waren er ook grote scheepswerven nodig voor reparatie – en onderhoud.

In de expositie is er natuurlijk ook aandacht voor:

  • De RVE "Roeiers Vereniging Eendracht".
  • Verder diverse reclame uitingen van: Shell, Esso, Mobile, BP, Paktank, Texaco e.d.
  • Schoolplaten van Schoonebeek en 6 promotieplaten van Shell (uitleg vanaf onderzoeken naar aardolielagen t/m het raffinage proces).

"Impressie van en door div. kunstschilders".

In deze expositie zijn voor wat betreft het dorp Pernis – diverse werken te zien van Arie Dubbeldam. Arie Dubbeldam – een echte "geboren en getogen Pernisser" heeft veel tekeningen/aquarellen en schilderijen gemaakt van items in Pernis.

Te zien zijn in totaal 15 werken waarvan 6 stuks betrekking hebben op de verdwenen grondgebieden Smallant (2 tekeningen) en de Boerenhoek (4 stukken).

Verder zijn er schilderijen van o.a. de werven van Wilton – Schiedam en Nieuwhuis & van der Berg Pernis/sleepboten (o.a. van Smit – Rotterdam) en het sleepboten-steiger van Pernis (bij de Radarpos).

"Impressies van de werken tijdens het bouwrijp maken en de aanleg van de Botlek en Europoort gebieden".

Verschillende kunstschilders hebben zich verdiept in de ontwikkelingen van het bouwrijp maken van de industrieterreinen en naar aanleiding daarvan hebben zij - middels tekeningen/aquarellen en/of schilderijen hun impressies op papier of doek gezet.

Voorbeelden hiervan op deze expositie zijn:

  • Jan Burgerhout (Johannes Adrianus: 01-10-1919 – Rotterdam 25-08-1981), 3 aquarellen en 1 groot schilderij.
  • Nico van Bekkum (Rotterdam 29-06-1936), 1 aquarel.
  • Marius Drulman (Amsterdam 04-07-1912 – Rotterdam 30-06-1977) bekend geworden onder pseudoniem Marius de Jongere, hij stond bekend als de beste havenschilder van de Maasstad.
  • Ad Kikkert (Rotterdam 1914 – Brouwershaven 1995).
  • En natuurlijk mag hier niet ontbreken de bekende kunstschilder uit Brielle: M. L. Middelhoek (Martinus Leonardus Middelhoek: Zwijndrecht 29-04-1898 – Brielle 04-10-1986). Van hem zijn twee aquarellen: Dorpsgezicht Nieuwersluis en Bouw van de Brielse Brug. En een schilderij: Havengezicht van Zwartewaal geschilderd vanaf de werf van der Zee, ca. 1960.

De expositie En zo is het gekomen bezoeken?

Elk weekend: zaterdag- en zondagmiddag vanaf 13:00 tot 17:00 uur.
Periode: 4 april t/m zondag 27 oktober 2024
Locatie:
Bernissedijk 24, Zwartewaal

Let op: de ingang is aan de havenkant! Hier is het Netten Pakhuis gevestigd de expositieruimte bevindt zich op de begane grond en op 1e verdieping is het Visserij Museum Zwartewaal hier bent u natuurlijk van harte welkom! Toegang is gratis.

Koffie, thee en een koekje erbij? Zelfbediening gesponsord door: Harry’s Galerie.

Expo En zo is het gekomen...

Maak een afspraak om de werken van dichtbij te bekijken en eventueel aan te schaffen!

Bron: AD Regio, vrijdag 14 juni 2024
Betaalbare Kunst
Affordable Art