Over mij

Veelgestelde vragen aan eigenaar Harry Troost

Waarom gaat iemand in de week dat hij 70 jaar wordt een Galerie beginnen/openen?
Nou gewoon, omdat het er eerder niet van gekomen is. In 2019 concrete plannen gemaakt en de aanzet gedaan om een Galerie te beginnen en toen… kwam Corona en werd alles anders/de wereld op z’n kop.
Altijd al een Galerie willen hebben?
Nee, wel altijd naar kunst gekeken – net zoals heel veel mensen – en soms kunnen genieten, maar ook wel - er helemaal niets aan vinden.
Wat zijn jouw voorkeuren/waar houdt je het meest van?
Ik ben een liefhebber van vooral schilderijen, schetsen/tekeningen en aquarellen. Houtsnijwerken kunnen mij vaak ook wel bekoren.
Bezit je zelf veel kunst?
Ja nogal, ik ben een echte verzamelaar wat dat betreft.
Voorkeuren?
Niet echt, iets pakt me/boeit me – of het zegt me niets.
Uitgesproken mening?

Soms wel. Bijvoorbeeld Salvador Dali; veel van zijn werken – daar kan ik echt van genieten. In 1970 was er in Rotterdam een grote expositie van Dali in het museum Booijmans van Beuningen. Ik ben daar als jongen van 18 jaar drie keer naar toe geweest – ik was compleet flabbergasted. Echt fantastisch vond ik het – en dat is eigenlijk nog steeds zo.

Ben je zelf ook kunstenaar?

Helaas niet. Ik kan niet tekenen of schilderen – niets van dat alles. Helemaal geen aanleg voor. Veel bewondering voor mensen die dat wel kunnen. Sommigen hebben die gaven gewoon meegekregen – anderen hebben het zich aangeleerd. Knap hoor!

Wat kunnen we verwachten in Galerie ZwarteWaal?

Exposities van kunstenaars uit binnen- en buitenland, maar vooral ook van items/aparte onderwerpen, zoals bijvoorbeeld:
Landschappen / Maritiem – Havens – Boten – Schepen / Stillevens / Vogels / Ogen / Monden / Schoenen / Pop – Artiesten / Naakten / etc.

Kernwoorden betreffende Galerie ZwarteWaal?

Gezellige ontmoetingsplaats met betaalbare  kunst  uit  binnen – en buitenland. En een werkelijk fantastische ligging aan het havenhoofd met op zonnige dagen de mogelijkheid om boven op het terras lekker te relaxen met uitzicht op het haventje van Zwartewaal.

Is er ook iets negatiefs te melden i.p.v. alles goud wat er blinkt?
Niet zo oud als bij de buren – Het Netten Pakhuis – is ons pandje ook best gedateerd (1925 gebouwd) waardoor er beperkingen zijn t.a.v. mensen die slecht ter been zijn bijvoorbeeld niet kunnen klimmen. Er zijn ook bij ons helaas geen mogelijkheden om aanpassingen te kunnen doen.
Waarom staat er in het logo van Galerie ZwarteWaal een hoofdletter W van waal?
Hiermee wordt een verwijzing aangeven naar de eerste vermelding in geschriften van de vroege geschiedenis van het dorpje Zwartewaal. Tussen 3 en 5 juli 1351 was er de Slag op de Maas/een Slag die bij Swarte Waal tussen de vloten - van Margaretha van Beieren en haar zoon Willem V van Holland - plaatsvond tijdens de zogenaamde "Hoekse en Kabeljauwse Twisten". De naam Swarte Waal staat vermeld op een kaart uit die tijd. Hoeveel slachtoffers deze slag heeft gemaakt is onbekend. Wel is bekend, dat er overdag en ook ’s nachts werd gevochten, waardoor het aannemelijk is dat er veel slachtoffers waren. Ook omdat volgens overlevering/er opgetekend staat, dat "de Maas rood kleurde van bloed tijdens de slag". De naam Swarte Waal was een aanduiding van de plaats waar de zee bij hoog water met geweld het land binnen drong. Door rondkolkend water ontstonden diepe gaten; dat werd dan een wiel, waai, weel of waal genoemd. Swart omdat door de diepte van zo’n gat de bodem niet te zien was, dus een swarte waal.
Het verhaal van het vissersdorp Zwartewaal?
Er is een schitterend boek geschreven door (journalist) Nico de Vries getiteld "Een arm Zeedorpken". Deze oud inwoner van Zwartewaal vertelt hierin het verhaal van het vissersdorp – bijna vier eeuwen was Zwartewaal een dorp van vissers - die met hun sloepen, botschuiten, hoekers en gaffelaars de Noordzee opvoeren, tot aan IJsland toe. In het boek wordt ook het ontstaan vanaf de vroegste geschiedenis "eerste bewoners in een veranderend landschap 1000 – 1517" duidelijk verteld; nogmaals – echt een aanrader.
Harry Troost
Betaalbare Kunst
Affordable Art