Geschiedenis
nettenpakhuis en woning

1750

Bouw nettenpakhuis Zwartewaal

Naast de Galerie staat het Nettenpakhuis (Adres: Bernissedijk 24). Dit in de tweede helft van 18e eeuw gebouwde pand had de oorspronkelijk functie van nettenopslag en zeilmakerij voor de visserij. Tot halverwege de 19e eeuw was visserij in Zwartewaal een belangrijke bron van inkomsten.

Het gebouw is al vele jaren eigendom van gemeente Brielle en heeft de status van een Rijksmonument (monumentnummer: 11007). De ingang van het pand bevindt zich aan de havenzijde (kop van de haven).

1925

Bouw woonhuis aan het nettenpakhuis

Aan het havenplein op de kop van de oorspronkelijke zalmhaven van het dorpje Zwartewaal werd in 1925 een woonhuis gebouwd tegen het grote Nettenpakhuis aan. Het adres werd: Bernissedijk 26.

2008

Renovatie

Tijdens een noodzakelijk grondige renovatie - vanaf 2008 gedurende bijna drie jaar - is de woning vanaf het souterrain onder de woonkamer totaal vernieuwd - hierbij is de oorspronkelijke kapconstructie in de originele staat hersteld en waren de uitgangspunten voor de totale vernieuwing o.a. behoud van het balkenplafond, de schouw en de antieke tegelvloer in de gang beneden.

2019

Aankoop pand en start verbouwing

Nadat toestemming werd verkregen van gemeente Brielle om binnen het pand een Galerie te exploiteren is het in mei 2019 voor dat doel aangekocht. Daarna waren een aantal aanpassingen nodig zoals veranderen van de bestaande badkamer tot grote toiletruimte e.d.

2019

Opening van het visserijmuseum

Op vrijdag 11 oktober 2019 was de opening van het visserijmuseum. In het museum wordt de geschiedenis verteld van de riviervisserij en zeevisserij van Zwartewaal vanaf de 16e eeuw t/m medio 20e eeuw. Het museum bevindt zich op de 1e verdieping.

Op de begane grond is Kunstkring Voorne gevestigd.

2020

Corona

In verband met de coronapandemie liepen de verbouwing en de uiteindelijke opening van de galerij helaas veel vertraging op.

2022

Opening Galerij ZwarteWaal

Op zaterdag 2 april 2022 is de Galerie ZwarteWaal feestelijk geopend!

Plek voor
een gesprek

Opgezet door een wethouder zijn er in de gehele gemeente Brielle op diverse locaties plekken, waar je op gepaste afstand een praatje met elkaar kunt maken. Ook Galerie ZwarteWaal is aangesloten bij "Plek voor een gesprek".

Combineer een bezoek aan Harry's Galerie eens met een wandeling in de polders of een museumbezoek

Combineer een bezoek aan Harry's Galerie eens met een wandeling in de polders of een museumbezoek
 • Boerenzwaluwroute Zwartewaal

  De Boerenzwaluwroute is een heel leuke wandeling van de Stichting Zuid-Hollands Landschap.

  Aan de andere kant van de weg – tegenover de ingang van ons pand Galerie ZwarteWaal staat een hoog paaltje - nr. 31. Vanaf dit wandelknooppunt begint de wandeling naar het volgende punt 33 enz. Echt een hele mooie wandeling van 5½ km door het groene poldergebied van Zwartewaal. Ontdek De blanke Waal, Holle Mare en Derryvliet.

  Uitgebreide informatie route

  Uitgebreide info hiervan kunt u bekijken binnen in ons pand (bij binnenkomst) gelijk in de entree. U kunt dat rustig en op uw gemak bekijken – het is daar speciaal voor u opgehangen.

  Als u tevens onze Galerie wilt bezoeken: thee, koffie e.d. staan altijd voor u klaar. U bent van harte welkom.

  Website

 • Kunstkring Voorne

  Kunstkring Voorne is een vereniging voor en door beroeps- en amateur kunstenaars en biedt haar leden allerlei activiteiten.

  Bezoekadres

  Kunstkring Voorne bevindt zich op de begane grond van het Nettenpakhuis (Bernissedijk 24).

  Openingstijden

  Zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
  Zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

  Website

 • Visserijmuseum Zwartewaal

  Op de eerste verdieping van het prachtige historisch pand is een dependance van Historisch Museum Brielle gevestigd namelijk het bijzondere Visserijmuseum.

  De presentatie op de verdieping van het rijksmonument vertelt over de lange visserij geschiedenis van het dorp Zwartewaal. Aan de hand van o.a. historische voorwerpen, interactieve onderdelen, films, audio e.d. worden de bezoekers ondergedompeld in de wereld van vissersschepen – riviervisserij – verwante beroepen - het leven aan boord van schepen enz.

  Bezoekadres

  Visserijmuseum Zwartewaal bevindt zich op 1e verdieping van het Nettenpakhuis (Bernissedijk 24).

  Openingstijden

  Het Visserijmuseum Zwartewaal is geopend van april t/m oktober:

  • Zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur

  Website

Betaalbare Kunst
Affordable Art